Velen van jullie denken wellicht dat het moeilijk is om zelf een WordPress website te maken, maar dat is het niet. In 6 stappen laat ik zien hoe je, zonder enige kennis van HTML en CSS, zelf een WordPress website kunt maken.
Handleiding – Zelf een WordPress website maken
Domeinnaam registreren en een hostingpakket bestellen
Voordat je een website wilt maken, is het van belang dat je een domeinnaam registreert en een hostingpakket besteld. Bij de meeste hostingproviders kun je in een paar eenvoudige stappen een domeinnaam registreren en een hostingpakket bestellen.
Domeinnaam en hosting bij TransIP
Er zijn veel verschillende hostingproviders waar je een domeinnaam en hostingpakket kunt bestellen. Een betrouwbare partij is TransIP. Mijn ervaringen met deze hostingpartij zijn erg goed.
TransIP heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. De support die ze leveren gaat via de e-mail, telefonisch zijn ze niet bereikbaar. Dit kan een minpuntje zijn. Maar, ze reageren heel snel en duidelijk op tickets die je via het controlepaneel kunt insturen. Het controlepaneel is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.
Zodra je een domeinnaam en hosting pakket hebt besteld krijg je een e-mail met allerlei wachtwoorden en gebruikersnamen. Deze e-mail moet je goed bewaren. De (FTP-)gegevens hierin heb je nodig voor het installeren van WordPress. Hierover straks meer…
Database aanmaken
Aan elke website zit een database gekoppeld. Volgens Wikipedia is de database (ook wel gegevensbank of databank genoemd) een digitaal opgeslagen archief, ingericht met het oog op flexibele raadpleging en gebruik.
Vergeet bovenstaande maar snel. Wat je niet moet vergeten is om een database aan te maken. Dit kan via het controlepaneel van TransIP. Dus, heb je een domeinnaam en een hostingpakket besteld? Log dan in op het controlepaneel en klik op de naam van het hostingpakket, behorende bij je domeinnaam.
Vervolgens kun je het hostingpakket beheren.
Klik op ‘Databases’ en vervolgens op ‘Nieuwe database aanmaken’. Verzin een naam voor je database en zet de grootte van de database op maximaal. Klik hierna op de ‘aanmaken’-knop. Je ontvangt nu een e-mail met de databasegegevens, bewaar deze e-mail goed. Deze heb je zo nodig.
WordPress installeren
De kop is er af. Je hebt een domeinnaam geregistreerd, een hosting pakket besteld en een database aangemaakt. Je kunt nu aan de slag met het installeren van WordPress.
FTP-cliënt downloaden
Voordat WordPress geïnstalleerd kan worden moet je een FTP-cliënt, zoals FileZilla downloaden. Met een FTP-cliënt, zoals FileZilla, maak je een verbinding met de webserver. Deze verbinding is nodig om de bestanden van WordPress te uploaden.
Open FileZilla, nadat je deze gedownload en geïnstalleerd hebt. En pak ook de eerste e-mail erbij die je van TransIP hebt ontvangen. De e-mail waarin de FTP-gegevens staan (FTP-server, FTP-gebruikersnaam en FTP-wachtwoord).
Klik binnen FileZilla op ‘Bestand’ – ‘Sitebeheer’ en vervolgens op ‘Nieuwe site’. Geef de site een naam en vul het op deze manier in (de dikgedrukte gegevens haal je uit de e-mail die je van TransIP hebt ontvangen):
- Host: FTP-server
- Poort (leeg laten)
- Protocol: FTP- File Transfer Protocol
- Encryptie: Gebruik gewone FTP
- Inlogtype: Normaal
- Gebruiker: FTP-gebruikersnaam
- Wachtwoord: FTP-wachtwoord
Klik nu op ‘Verbinden’. Je hebt nu een verbinding gemaakt met de webserver!
WordPress installeren via FTP (FileZilla)
Je hebt zojuist een verbinding gemaakt met de webserver. Het is nu de bedoeling om de bestanden van WordPress, via FTP (FileZilla) te uploaden. Deze WordPress-bestanden moet je wel eerst downloaden. Ga naar http://nl.wordpress.org/ en download hier de laatste versie van WordPress in het Nederlands.
Als je WordPress gedownload hebt kun je deze uitpakken via bijvoorbeeld het gratis programma WinRAR. Als je de gedownloade map (genaamd ‘wordpress’) opent zie je een aantal bestanden. Deze bestanden moeten zometeen via FileZilla geüpload worden naar de webserver.
Maar voordat je de bestanden upload moet je nog een kleine wijziging aanbrengen aan één van de bestanden die je gedownload hebt. Namelijk het PHP-bestand met de naam ‘wp-config-sample.php’. Open dit bestand in een kladblok of in Notepad++.
Nu heb je de e-mail van TransIP nodig waarin de databasegegevens staan. In het ‘wp-config-sample.php’-bestand zie je onder andere dit staan:
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here‘);
/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘username_here‘);
/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here‘);
De dikgedrukte gegevens moet je over te nemen uit de mail van TransIP waarin de databasegegevens staan. Sla, nadat je bovenstaande gegevens overgenomen hebt, het bestand op.
Nu moet je nog één ding doen voordat je alle bestanden kunt uploaden: wijzig de naam van het bestand ‘wp-config-sample.php’ naar ‘wp-config.php’.
Je kunt nu alle bestanden uploaden naar de webserver. Selecteer alle bestanden in de ‘wordpress’-map en sleep deze, naar de www-map in FileZilla. Dit kan een tijdje duren…
Als alle bestanden geüpload zijn surf je naar je domeinnaam. Vul de gevraagde gegevens (gebruikersnaam, websitenaam, wachtwoord) in. Nadat je dat gedaan hebt ben je klaar en heb je WordPress geïnstalleerd. Inloggen in de admin (beheer gedeelte WordPress) kan via www.<jouwdomeinnaam>.nl/wp-login. De eerste stappen naar het maken van een eigen website zijn gezet!
Een WordPress thema kiezen
Je hebt nu een domeinnaam en een hosting pakket besteld, je hebt een database aangemaakt en je hebt WordPress geïnstalleerd. Nu is het tijd voor het kiezen van een WordPress thema.
Met een WordPress thema bepaal je eigenlijk voor een groot gedeelte het design van je website. Vrijwel alle thema’s kan je volledig naar eigen wens aanpassen. Als je grote wijzigingen wilt aanbrengen is meestal wel enige programmeerkennis vereist. Heb je geen programmeerkennis? Geen enkel probleem. Ook dan kan je prachtige websites maken met de thema’s die overal op het internet beschikbaar gesteld worden.
Voor WordPress zijn duizenden verschillende thema’s beschikbaar. Er zijn betaalde thema’s maar ook veel gratis thema’s. Het kiezen van een goed thema, die aansluit op jouw wensen, is van groot belang voor een goede start van je website.
Behalve dat een goed thema zorgt voor een goede indruk bij je gebruikers, moet het thema er ook voor zorgen dat de website gevonden wordt in Google. De code/structuur waarmee een thema gebouwd is, speelt een grote rol in zoekmachine optimalisatie. Heb je een bepaald thema op het oog, ga dan eens Googelen naar ervaringen.
Gratis WordPress thema’s
Er zijn ontzettend veel WordPress-thema’s beschikbaar waar je niet voor hoeft te betalen. WordPress zelf heeft een zogenaamde Themes Directory waar je kunt kiezen uit ongeveer 3.000 thema’s.
Het is natuurlijk enorm tijdrovend om uit deze 3.000 thema’s een geschikt thema te vinden. Gelukkig is er ook een filtermogelijkheid ingebouwd. Je kunt hierbij onder andere zoeken op de kleur van het thema, de layout en een categorie.
Voordelen gratis WordPress thema’s
Het grootste voordeel is natuurlijk dat de thema’s gratis zijn. Wil jij snel aan de slag en hoef je niet per sé een unieke website? Dan is een gratis WordPress thema wellicht een interessante optie voor jou.
Een ander groot voordeel is dat WordPress ’s werelds meest gebruikte CMS-systeem is. Er is dus ook een enorme community op het internet. Dus heb je vragen en kom je ergens niet helemaal uit? Dan kan je je vraag stellen op één van de vele fora met betrekking tot WordPress. Er is altijd wel iemand die je verder op weg kan helpen.
Nadelen gratis WordPress thema’s
Gratis WordPress thema’s hebben ook nadelen. Natuurlijk gelden deze nadelen niet voor elk thema. Maar het is wel goed om de nadelen in het achterhoofd te houden.
Allereerst is het belangrijk om te melden dat lang niet alle gratis versies bijgewerkt worden. Dit betekent dat deze thema’s op een gegeven moment niet meer bruikbaar zijn in combinatie met de laatste WordPress versie. Als een thema voor een lange tijd niet bijgewerkt is, dan zet WordPress bij dat thema een waarschuwing.
Een ander groot nadeel is dat veel gratis WordPress thema’s slecht gecodeerd zijn. Eigenlijk is er wel enige programmeerkennis vereist om er een mooie website van te maken. Maar, zoals eerder vermeld: als je niet per sé een unieke website wilt en je bent snel tevreden, dan is een gratis WordPress thema prima!
Betaalde (premium) WordPress thema’s
Wil een klant een website laten maken door ons, dan gebruiken we altijd betaalde WordPress thema’s (ook wel premium themes genoemd). Maar waarom? Hieronder staan een aantal voorbeelden van betaalde WordPress thema’s.
Voordelen betaalde (premium) WordPress thema’s
De betaalde thema’s zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit en ze bevatten veel functionaliteiten. Eigenlijk krijg je ontzettend veel, voor relatief weinig geld.
Tegenwoordig is het van groot belang dat een website ook goed getoond wordt op mobiele apparaten (responsive design). Vrijwel alle betaalde thema’s worden goed weergegeven op alle apparaten.
Ook is de support, die je gratis meegeleverd krijgt, erg goed. Kom je ergens niet uit, dan kan je in vele gevallen contact opnemen met de ontwerper van het desbetreffende thema. Ook bieden de meeste ontwikkelaars een forum aan ter ondersteuning. Je staat er dus nooit alleen voor.
Aanbieders betaalde WordPress thema’s
De grootste aanbieder van betaalde, premium WordPress themes is Themeforest. Themeforest heeft ongeveer 5.000 (!) thema’s in hun database staan waaruit je een keuze kunt maken. Eigenlijk is er voor elke website wel een geschikt thema te vinden. Je kunt bij Themeforest zoeken via een handige filtermogelijkheid. Ook kan je bij elk thema de gebruikerservaringen lezen.
ThemeFuse biedt ruim 30 prachtige thema’s aan. Ze hebben een aantal thema’s welke specifiek gericht zijn op een bepaalde industrie. Het is ook mogelijk om toegang te krijgen tot alle thema’s, je betaald hiervoor $195 per jaar.
WooThemes is een aanbieder van meer dan 50 premium themes. Wil je toegang krijgen tot alle thema’s, dan betaal je eenmalig $399. Als je een webshop wilt, dan is een WooTheme een aanrader. De thema’s werken goed met de WooCommerce-plugin. Dit is een plugin waarmee je prachtige webshops kunt maken.
WordPress thema installeren
Een WordPress thema installeren gaat vrij eenvoudig. Het maakt wel verschil als je een gratis of een betaalde (premium) thema wilt installeren.
Gratis WordPress thema installeren
Wil je een gratis thema installeren? Ga dan, nadat je ingelogd bent in de admin van je website (www.<jouwdomeinnaam>.nl/wp-login), naar ‘Weergave – Thema’s’ en kies vervolgens bovenaan voor ‘Nieuwe toevoegen’.
Zoek het thema dat jou aanspreekt en klik op de ‘Installeren’-knop bij dit thema. Het thema wordt, na een klik op deze knop, automatisch gedownload, uitgepakt en geïnstalleerd. Met één druk op de ‘activeren’-knop heb je het thema geactiveerd.
Betaalde (premium) WordPress thema installeren
Als je online een thema hebt gekocht, via bijvoorbeeld ThemeForest of WooThemes, dan gaat de installatie op een wat andere manier dan bij een gratis thema.
Je krijgt, na aankoop van een thema, een .zip-bestand. Hierin staan meestal handleidingen van het thema. Maar ook de bestanden, die je moet uploaden via het admin gedeelte, zitten inbegrepen in dit .zip-bestand.
In de handleiding staat precies vermeld welk bestand je moet uploaden. Dit is in de meeste gevallen een .zip-bestand met de naam van het thema (<themanaam>.zip).
Ga binnen het admin gedeelte van je website naar ‘Weergave – Thema’s’ en kies voor ‘Nieuwe toevoegen’. Nu verschijnt bovenaan de optie ‘Thema uploaden’. Klik hierop en blader door je computer, op zoek naar het <themanaam>.zip-bestand. Selecteer dit bestand en kies voor ‘Nu installeren’.
Het thema wordt vervolgens uitgepakt en geïnstalleerd. Druk vervolgens op de knop ‘activeren’ en je bent klaar. Het thema is geactiveerd op je website. Gefeliciteerd, je bent weer een stap dichterbij een mooie website!
WordPress admin uitgelegd
Nadat je inlogt in het admin gedeelte van je WordPress-website kom je op het dashboard. Aan de linkerkant van je admin gedeelte staat de navigatie, dat eigenlijk altijd zichtbaar is. Hieronder leg ik kort uit wat de belangrijkste menu-items van deze navigatiebalk betekenen.
Berichten
Wil je blogartikelen schrijven? Dan kun je via ‘Berichten – Nieuw bericht’ een blogbericht schrijven. Aan de rechterkant heb je een aantal mogelijkheden. Bij het kopje ‘Categorieën’ kun je het blogbericht toewijzen aan één of meer categorieën. Staat een categorie er niet tussen? Klik dan op de knop ‘+ Nieuwe categorie toevoegen’.
Een blogbericht is natuurlijk geen blogbericht als deze geen afbeelding bevat. Rechtsonder, bij ‘Uitgelichte afbeelding’, kun je een afbeelding toevoegen.
Als je een blogbericht hebt geschreven kun je deze meteen publiceren. Maar je kunt deze ook als concept opslaan of je vult een datum in de toekomst in wanneer je wilt dat het bericht geplaatst wordt.
Pagina’s
Onder pagina’s worden de informatieve pagina’s verstaand. Deze gebruik je als je bijvoorbeeld een contactformulier wilt aanmaken, een ‘Over ons’-pagina, FAQ-pagina of een dienstenpagina.
Klik op ‘Nieuwe pagina’ om een pagina aan te maken. Net als bij het schrijven van een blogartikel heb je hier ook weer verschillende mogelijkheden welke aan de rechterkant vermeld staan.
Zo kun je ook bij een nieuw aan te maken pagina ervoor kiezen om deze meteen te publiceren of op een datum welke in de toekomst ligt. Ook het instellen van een uitgelichte afbeelding gebeurd op dezelfde manier als bij een blogbericht.
Waar we bij het aanmaken van een nieuw blogbericht zagen dat je deze kan toevoegen aan verschillende categorieën is dat bij het aanmaken van een nieuwe pagina niet het geval. Je kan nu pagina-attributen instellen. Is de pagina die je aanmaakt een zogenaamde hoofdpagina, geef dan aan dat deze ‘geen hoofd’ heeft. Is de pagina die je aanmaakt een subpagina? Geef dan bij ‘Hoofd’ aan wat de hoofdpagina is.
Reacties
Mensen kunnen reageren op je blogberichten. Bij het kopje ‘Reacties’ kun je alle reacties bekijken. Je kunt hier de reacties ook goedkeuren, afwijzen en eventueel wijzigen.
Weergave
Bij het menu-item ‘Weergave’ kan je het design en de indeling van je site wijzigen. Via ‘Weergave – Thema’s’ kan je thema’s installeren, aanpassen en activeren.
Ook de WordPress widgets kan je hier aanpassen. WordPress maakt veel gebruik van widgets. Een widget is een onderdeel dat je in de footer of in de sidebar (linker- of rechterbalk op je website) van je website kunt plaatsen. Ook deze pagina heeft een sidebar. Kijk maar eens aan de rechterkant van deze pagina. Je ziet hier de mogelijkheid om een gratis SEO checklist te ontvangen (aanrader), de laatste artikelen en de laatste Twitter-berichten.
Een ander belangrijk onderdeel van je website is het menu. Het menu kan je wijzigen via ‘Weergave – Menu’s’. Je kunt op een handige manier de menustructuur bepalen. Kies links de pagina’s die je wilt toevoegen aan het menu. Vervolgens kun je rechts, door middel van het slepen van de objecten, de volgorde van het menu bepalen.
Plugins
Een WordPress plugin is een extra functionaliteit voor je website. Met een plugin (er zijn er duizenden) kan je extra toepassingen en mogelijkheden toevoegen aan je website.
Via het menu-item ‘Plugins’ kun je je geïnstalleerde plugins beheren. Je kunt hier de instellingen per plugin wijzigen, een plugin activeren, bewerken of verwijderen. Via ‘Plugins – Nieuwe plugin’ kun je een nieuwe plugin toevoegen aan je website.
Zoals gezegd zijn er duizenden plugins beschikbaar. Maar wat zijn nu de beste plugins? Onlangs heb ik een groot aantal WordPress-experts uit binnen- en buitenland gevraagd om hun top 10 beste WordPress plugins met ons te delen.
Gebruikers
Onder het kopje ‘Gebruikers’ staan alle personen die kunnen inloggen in het admin gedeelte. Wil je ook dat anderen kunnen inloggen, voeg dan een nieuwe gebruiker toe door te klikken op ‘Nieuwe toevoegen’.
Instellingen
Onder het item ‘Instellingen’ kan je een aantal belangrijke instellingen van je website bepalen. Vul onder het kopje ‘Algemeen’ de websitetitel in.
Je kunt via ‘Instellingen – Lezen’ bepalen welke pagina je homepagina en welke pagina je blogpagina moet worden.
Ook belangrijke zoekmachine vriendelijke instellingen kan je doorvoeren. Je kunt hier aangeven hoe de URL van elke pagina eruit moet zien. Dit kan via ‘Instellingen – Permalinks’. Kies hier voor een optie waarbij de titel van de pagina of van het blogbericht in de URL staat (bijvoorbeeld: ‘Berichtnaam’).
WordPress plugins installeren
Als je je website wilt uitbreiden, dan moet je in de meeste gevallen gebruik maken van een plugin. Er zijn duizenden plugins beschikbaar. Net als de WordPress thema’s, kun je veel ervan gratis downloaden. Maar er zijn ook veel betaalde plugins beschikbaar.
Categorieën WordPress plugins
De plugins zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Hieronder een aantal categorieën waarin de plugins beschikbaar zijn:
- Contactformulieren
- Fora
- Marketing
- eCommerce
- Media (zoals sliders, afbeeldingen en gallerijen)
- Menu’s
- Buttons
- Tabellen
- Social Media
- SEO
- Etc., etc.
Hoe installeer ik een WordPress plugin?
Een plugin kan je installeren zonder dat enige programmeerkennis vereist is. Je kunt de plugins beheren via het menu-item ‘Plugins’. Je hebt hier ook de mogelijkheid om een nieuwe plugin te installeren.
Nadat je een plugin gedownload hebt, kan je deze uploaden. Ga hiervoor naar ‘Plugins – Nieuwe plugin’. Klik bovenaan de pagina op ‘Plugin uploaden’ en kies het plugin-bestand dat je gedownload hebt. Klik op de ‘Nu installeren’-knop. De plugin wordt geïnstalleerd. Om deze te activeren klik je simpelweg op de ‘Activeren’-knop.
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan?
Zo, je hebt nu kunnen lezen hoe je in een zestal relatief eenvoudige stappen, zelf een WordPress website kunt maken. Het maken van een website is nog maar het begin. Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat je met je website hoog in Google komt zodat je veel bezoekers trekt.
Kom je er zelf niet uit om een website te maken? Laat het ons weten. Stuur een mailtje, dan kijken wij of we je verder kunnen helpen. Maar je mag natuurlijk ook hieronder je vragen stellen. Wellicht zijn er anderen die je verder kunnen helpen.
Wil je door ons je een website laten maken? Dat kan natuurlijk ook, neem dan ook even contact met ons op via dit formulier.
Vond je dit een handige stappenplan voor het maken van je eigen website? Dan waardeer ik het als je het stappenplan wilt delen.
Ook tips en toevoegingen zijn natuurlijk van harte welkom!